Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna experienta de vizitare. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Afla detalii aici.  afla mai mult  OK


programul meu
Maratonul, cursa de anduranta pe o distanta de 42.195 km, este o proba care implica un consum energetic foarte ridicat. Principiile care stau la baza unui maraton de succes sunt simple: stabilirea unui target realist, antrenamentul regulat si adoptarea unei diete echilibrate. Pentru un sportiv, dieta este la fel de importanta ca antrenamentele saptamanale. Nu doar ca ii permite pastrarea unei greutati corporale optime, dar ii si permite sa isi atinga potentialul maxim in timpul competitiei si prevenirea asa-numitului zid de la km 30. Zidul de la Km30 apare atunci cand toate rezervele de glicogen stocate in ficat si in muschi se epuizeaza. Glicogenul este ars rapid de catre corp pentru a-ti furniza energie instantaneu. Un alergator poate stoca aproximativ 2000kcal sub forma de glicogen, ceea ce i-ar fi suficient pentru aproximativ 30 de km. In momentul in care rezervele de glicogen sunt epuizate, corpul este nevoit sa obtina energie arzand din grasimile stocate. Arderea grasimilor este mult mai lenta in comparatie cu arderea glicogenului. In acel punct se declanseaza o oboseala puternica, brusca, si senzatia ca nu mai poti face nici un pas te blocheaza. Antrenamentul si dieta joaca un rol esential in favorizarea acumularii de glicogen in muschi.
 

Start

sfatul Isostar

 

Oxigenarea celulelor este primordiala la sportivi. Fierul permite sangelui sa transporte oxigenul.

La sportivii de anduranta (efort aerob), ca si la cei care practica o activitate anaeroba (sprint),  mai multe cercetari au pus in evidenta o slaba concentrare a feritina plasmatica. In plus, eforturile intense repetate la intervale scurte favorizeaza scaderea nivelului de globule rosii si aparitia anemiei feriprive. 

Deficienta de fier va fi, deci, un raspuns fiziologic la activitatea fizica si nu o veritabila anemie nutritionala. 

Indiferent de cauza, pierderile de fier (sudoare, urina, menstruatie), trebuie compensate. Aceste pierderi sunt de cca 1mg/zi la persoanele sedentare, de 2-3 ori mai mari la barbatul sportiv si de 2 pana la 5 ori mai crescute la femeia sportiva.